Απόσυρση και Οριστική Διαγραφή ΙΧ Αυτοκινήτων

08-09-2020

Απόσυρση και Οριστική Διαγραφή ΙΧ Αυτοκινήτων

Απόσυρση και Οριστική Διαγραφή ΙΧ Αυτοκινήτων

Η έκφραση Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) αναφέρεται σε οχήματα επιβατικά και φορτηγά (έως 3,500 kgr μικτό βάρος) τα οποία έχουν φθάσει στο τέλος χρησιμότητάς τους ή λόγω κάποιας μη επισκευάσιμης ζημιάς λόγω ατυχήματος ή απλά λόγω ηλικίας (αντικατάσταση με πιο καινούριο αυτοκίνητο / δεν περνάει ΚΤΕΟ).

Η απόσυρση (διαγραφή - ανακύκλωση) είναι το τελευταίο στάδιο στον κύκλο ζωής ενός οχήματος, όταν πλέον δεν έχει καμία χρηστική αξία για τον ιδιοκτήτη του ή αξία σαν μεταχειρισμένο.

Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι ΟΤΚΖ μπορούν να τα διαγράψουν μόνιμα από τα μητρώα του Υπουργείου Μεταφορών ώστε να μην επιβαρύνονται πλέον με τα διάφορα κόστη χρήσης (τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια κλπ) παραδίδοντας τα οχήματα σε εγκεκριμένα από το κράτος Κέντρα Επεξεργασίας/Συλλογής (https://www.edoe.gr/paradosi-oximaton/).

Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι ΟΤΚΖ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τα μεταφέρουν οι ίδιοι και να τα παραδίδουν σε Κέντρα Επεξεργασίας/Συλλογής (άρθρο 8 παράγραφος 2 του προεδρικού διατάγματος 116/2004), εκτός εάν το Κέντρο Επεξεργασίας/Συλλογής αναλάβει την παραλαβή και μεταφορά του οχήματος από τον χώρο σας ΔΩΡΕΑΝ.

Η παράδοση του οχήματος σε Κέντρο Επεξεργασίας/Συλλογής ΟΤΚΖ όχι μόνο δεν συνεπάγεται κόστος για τον τελευταίο κάτοχο ή/και ιδιοκτήτη δεδομένου ότι το όχημα έχει μηδενική αξία στην αγορά αλλά μπορεί να έχει χρηματικό όφελος ανάλογα με την υπολειμματική αξία του οχήματος και την αξιοποίησή του σαν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά ή πρώτες ύλες για την βιομηχανία ανακύκλωσης (χαλυβουργίες, χυτήρια).

Εάν το όχημα όμως δεν περιέχει τα βασικά κατασκευαστικά στοιχεία ενός οχήματος και ιδίως τον κινητήρα, τον καταλυτικό μετατροπέα, το αμάξωμα, ή περιέχει απόβλητα που προστέθηκαν στο όχημα, η παράδοση του εν λόγω οχήματος δεν είναι εντελώς δωρεάν αλλά συνεπάγεται την καταβολή κάποιου μικρού εύλογου ποσού από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη στο Κέντρο Επεξεργασίας/Συλλογής ΟΤΚΖ.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! από τους επιτείδιους, οι οποίοι μπορεί να σας υποσχεθούν πολλά και να σας δώσουν λίγα ή τίποτα. Μπορείτε εύκολα και γρήγορα με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ΕΔΟΕ www.edoe.gr/paradosi-oximaton/ και αναζήτηση της περιοχής σας πχ Αρκαδία ή Αττική, να βρείτε το πλησιέστερο στην κατοικία σας πιστοποιημένο κέντρο απόσυρσης αυτοκινήτων και να γλυτώσετε χρήματα και τρέξιμο για να βρείτε το δίκιο σας. Μην δίνετε το αυτοκίνητό σας σε κανέναν με απλή υπεύθυνη δήλωση, μην το πουλάτε σε συνεργείο για ανταλλακτικά, το αυτοκίνητο παραμένει στην κυριότητά σας και είστε υπεύθυνοι για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, της ασφάλειας, των τεκμηρίων κλπ. ακόμη και εάν το έχετε κάνει προσωρινή ακινησία στην εφορία. Μην δίνετε το αυτοκίνητό σας σε κανέναν για εξαγωγή, η Διεύθυνση Μεταφορών κάνει προσωρινή διαγραφή του αυτοκινήτου σας από τα μητρώα αυτοκινήτων και περιμένει να προσκομίσετε τα έγγραφα από το τελωνείο εξαγωγής και τα έγγραφα ταξινόμησής του στην χώρα εξαγωγής, για την οριστική διαγραφή του. Ο μόνος τρόπος να γλυτώσετε τα παραπάνω είναι να μεταβιβάσετε σε κάποιον άλλο το αυτοκίνητό σας στην Διεύθυνση Μεταφορών της περιοχής σας ή να το αποσύρετε σε πιστοποιημένο μέλος της ΕΔΟΕ.

Για να δείτε την Οδηγία της Ε.Ε. πατήστε εδώ.

Για να δείτε το Προεδρικό Διάταγμα πατήστε εδώ.

Για να δείτε ή να κατεβάστε την Εξουσιοδότηση πατήστε εδώ.